Saturday, October 8, 2016

Siapa yang alahan pada makanan ? πŸ™‹πŸΌπŸ™‹πŸΌ Nak tahu rahsia mengelakkan alahan tak tak 😁 Alahan yang sering berlaku pada setiap individu πŸ‘‡πŸΌ


Ayam?
Daging?
Udang?
Sotong?
Dan banyak lagi πŸ’πŸΌ


✍🏼 Apakah maksud alahan makanan?
Alahan makanan terjadi apabila sistem imun badan bertindak balas dengan protein dalam makanan tertentu. Apabila terdedah kepada makanan, badan menghasilkan antibodi terhadap protein itu. Selepas jumlah antibodi yang terhasil mencukupi, pendedahan kepada makanan ini akan mencetus gejala alahan.

✍🏼Alahan Makanan
* Alahan makanan melibatkan sistem imun dan biasanya mengakibatkan tindak balas serta-merta selepas mengambil alergen makanan (sesuatu di dalam makanan yang menyebabkan tindak balas alahan)
* Gejala paling biasa alahan makanan adalah rengsaan pada kulit dan mata, bengkak di sekeliling mata, mulut dan lidah, bersin, hidung tersumbat atau berair, sesak nafas dan batuk, sakit perut, cirit-birit dan muntah-muntah.
* Kira-kira 5-8% kanak-kanak akan mengalami alahan makanan sebenar dan sehingga 90% kanak-kanak akan berhenti mengalaminya, biasanya apabila berusia lima tahun. Mereka mungkin akan mengalami keadaan yang berhubung kait dengan alahan, seperti asma, ekzema, demam alergi atau rinitis alergi
* Makanan yang paling biasa menjadi punca alahan ialah; telur, susu lembu, kekeras, gandum, ikan, kerang-kerangan, kekacang dan soya*


Jadi, sampai bila nak simpan alahan anda semua? Jom usaha mencari πŸ’•


πŸ“± PM / WHATSAPP / TELEGRAM πŸ“±



+6018-9000 272 πŸ’• PYKA
+6018-9111 272 πŸ’• EMA
+6018-9000 572 πŸ’• SERA
+6018-9003 437 πŸ’• TIA

BLOGGER πŸ“±
✅ " http://elisharosellecandyhq.blogspot.my/ "

✅ " http://elisharosellecandyhq.blogspot.my/ "

✅ " http://elisharosellecandyhq.blogspot.my/ "

TELEGRAM πŸ“±
✅ " https://telegram.me/testimoni_ERC "

✅ " https://telegram.me/testimoni_ERC "

✅ " https://telegram.me/testimoni_ERC "

Page πŸ“±
✅ Elisha

✅ ZURA Elisha

✅ Elisha Beauty

✅ Elisha Skincare Office

✅ Elisha Roselle Candy Malaysia



No comments:

Post a Comment